Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Ägg

Tar åt sig lukt och smak

Ägg tar åt sig lukt och smak Ägg tar lätt åt sig lukt och smak från grannarna i kylskåpet. Det är därför en god idé att förvara starkt luktande matvaror som t.ex. ost, selleri, citron och hackad lök i tätslutande förpackningar. Eventuellt i kylskåpets multiboxar med tätslutande lock. Vi rekommenderar att ägg förvaras på de nedersta hyllorna i kylskåpet – eller på motsvarande plats i dörren, där det är kallast. Här är risken för bakterietillväxt minst och hållbarheten längst.

Att smak och lukt så enkelt kan tränga igenom äggets skal beror på att det är poröst. Anledningen till detta är att ägg är avsedda för att kläcka små kycklingar, och skalet skall inte bara beskydda kycklingen utan också säkerställa att den biologiska balansen i ägget upprätthålls. 

 

Kokt eller okokt?

Du kan inte se på ett ägg om det är kokt eller okokt, men du kan snabbt ta reda på det genom att snurra det på köksbordet. 

Ett hårdkokt ägg snurrar lätt, medan ett okokt ägg har svårt att rotera och kommer att stanna snabbt

Ägg kan frysas

Ägg kan frysas, men inte hela. Den låga temperaturen spränger skalet och gör gulan seg. Äggen skall knäckas och frysas – antingen sammanvispade eller med vita och gula var för sig. För att undvika en tjockare konsistens efter infrysning vispar man 5 hela ägg eller 5 gulor med 1 matsked socker eller en ½ tsk salt. Sammanvispade ägg och äggula kan hålla sig ca 3 månader i frysen. Vitor håller 4-5 månader.