Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Auberginer

Får inte förvaras för kallt

Auberginer hör till de känsliga grönsaker som inte tål förvaring vid låga temperaturer. Vid temperaturer under 7 °C får de lätt köldskador, som visar sig som brunfärgade plättar på skalet, insjunkna områden och en brunfärgning av fruktköttet. 

 

GRAM rekommenderar därför att du förvarar auberginer i ett svalutrymme, där temperaturen är högre än i kylskåpet


 

Köldskador

Många andra "exotiska" frukter och grönsaker, som t.ex. tomater, gurkor, bananer, avokado och citroner riskerar också att få kylskador i kylskåpet och bör därför förvaras i ett svalutrymme eller i ett svalskåp. Som tumregel kan du utgå ifrån att frukter och grönsaker som odlats på varmare breddgrader eller i växthus också skall förvaras vid en högre temperatur. 

 

Dåliga grannar

Auberginer är mycket känsliga för etylen – en gas som bl.a. avokado och mogna tomater utsöndrar och som får auberginer att mogna snabbt. Förvara därför alltid dessa grönsaker skilda ifrån varandra.
 

Kan frysas

Auberginer kan frysas utan att man förväller dem först. De blir dock vattniga och förlorar sin spänst efter infrysning och är därför mera lämpade för gryträtter.