Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Bananer

Bananens skal skvallrar

Små bruna plättar på bananskalet är ett sundhetstecken. Det visar nämligen att bananen är på väg att mogna. Större bruna fläckar är däremot ett tecken på att bananen varit utsatt för stötar eller tryck. Under dessa plättar är fruktköttet ofta mycket mjukt, glasaktigt eller svart. Det är emellertid inte bara hanteringen av bananerna som kan förorsaka kvalitetsförsämringar – det kan felaktig förvaring också.
 

Kort hållbarhet i fruktskål

Bananer är mycket känsliga för etylen – en gas som bl a utsöndras av mogna äpplen och päron och som får bananerna att mogna. Var därför uppmärksam påatt bananernas hållbarhet försämras om du lägger dem i en fruktskål tillsammans med äpplen och päron. När mogningsprocessen väl startat kan den inte hejdas igen. Du kan skydda bananerna mot etylen genom att förvara dem separat – eller genom att lägga in dem i en plastpåse. 

 

Bananer bör inte förvaras i kylskåp. Redan vid temperaturer under 12 ºC får de köldskador.

 

Inte i kylskåp

Skadorna visar sig genom att skalet blir missfärgat och att mogningsprocessen avstannar. GRAM rekommenderar därför att de förvaras i en svalavdelning eller i ett svalskåp, där temperaturen är högre.