Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Broccoli

En ömtålig grönsak

Broccoli är släkt med blomkålen, men mycket känsligare när det gäller förvaring.
Förvara alltid broccoli i en plastpåse i kylskåpets kallaste del. Här kan den hålla sig i över en vecka. Lägger du färsk broccoli på köksbordet utan förpackning torkar den ut på en gång. Det tar bara 1-2 dagar innan den är mjuk och slapp.
 

 

Förvara alltid broccoli i en plastpåse i kylskåpets kallaste del. Här kan den hålla sig i över en vecka


Bra att frysa

Broccoli passar bra att frysa. För att få så lång hållbarhet som möjligt skall de dock förvällas först: tvätta och dela upp broccolin i mindre buketter. Koka upp vattnet (6 liter per kilo grönsaker) och koka broccolin i 2-3 minuter. Förvällningstiden räknas från det att vattnet kokar. Ta upp broccolin och kyl snabbt av den i kallt vatten. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag, fördela dem i fryspåsar och lägg dem i frysen.

Vid förvällning förstörs de enzymer som kan försämra kvaliteten och hållbarheten. Om grönsakerna inte förvälls får de en hö-aktig smak på grund av att fettämnena i grönsakerna härsknar.
 

Infrysning

Vid infrysning av större mängder sätts frysen på infrysning. I GRAMs elektroniskt styrda frysar avbryts infrysningen automatiskt när den valda infrysningstiden passerat. Det sparar energi.