Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Bröd

Lägg inte franskbröd, bullar eller annat vetebröd bakat med jäst i kylskåpet 

Bröd bakat av vetemjöl bör inte förvaras i kylskåpet. Brödet blir snart hårt och torrt - vilket på fackspråket kallas för en retrograd process.
Vid kylskåpstemperaturer av omkring 5C bildar brödets stärkelse kristaller, som gör brödet hårt. Försök har visat, att bröd förvarat i kylskåp i 20 timmar känns lika gammalt som bröd, som har varit förvarat vid rumstemperatur i 75 timmar.
Man kan delvis avlägsna kristallerna med att återuppvärma eller rosta brödet, men det kommer aldrig att återvinna den "färskhet", som kännetecknar nybakat bröd. GRAM rekommenderar därför, att vetebröd förvaras utanför kylskåpet, gärna i en "brödlåda" vid rumstemperatur.
 

Frys ner brödet

Vetebröd kan med fördel frysas ner. För att uppnå ett gott resultat, måste infrysningen emellertid ske snabbt och effektivt. Det är därför viktigt, att man väljer en frys med stor infrysningskapacitet.


 

Vid frystemperaturer på omkring -18C kan bröd förvaras ca en månad, utan att det blir hårt eller torrt

Det bästa resultatet uppnås, om det nybakade brödet packas ner i fryspåsar, innan det helt svalnat. Kondensen, som därvid bildas i påsen, medverkar till att hålla brödet färskt länge. När brödet är helt avkylt, läggs det in i frysen.