Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Fisk

Frys in fisken i en iskappa

Fisk hör till de matvaror som lätt förstörs, men med hjälp av en välkänd frysteknik kan du enkelt förlänga hållbarheten.
Mager fisk, som t ex torsk, rödspätta och sjötunga kan frysförvaras i 3-6 månader, medan fet fisk, som t ex makrill, lax och sill normalt bara har en hållbarhet på 2-3 månader. Försök har dock visat att hållbarheten hos fet fisk kan förlängas med cirka en månad om fisken fryses i en iskappa – en teknik som bl a används av fiskindustrin och kallas glacering.


Is skyddar

Glacering är en frysteknik där den frysta fisken doppas i kallt vatten. Genom detta bildas ett islager som beskyddar fisken mot uttorkning, så att den håller sig färsk längre. 

 

Frystips

GRAM rekommenderar att de sköljda och rensade fiskarna styckfryses före glaceringen. Så här gör du för att fiskarna inte skall frysa ihop till en klump: lägg fiskarna i ett lager i en aluminiumform, ugnsform eller liknande, täck över med frysfolie och sätt frysen på infrysning. I elektroniskt reglerade frysar avbryts infrysningen automatiskt när infrysningstiden förflutit. 

 

När fiskarna är genomfrysta doppas de några sekunder i kallt vatten – upprepa eventuellt detta några gånger tills det bildats en skyddande kappa av is runt fisken. Portionsförpacka fiskarna i fryspåsar och lägg tillbaks dem i frysen.