Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Gurkor

Förvara tomater och gurkor var för sig

Tomater och gurkor umgås bra i salladsskålen, men tål inte varandras sällskap vid längre tids förvaring.
Gurkor är mycket känsliga för etylen – en gas som utsöndras av bl a mogna tomater. Gasenfår gurkor att mogna snabbare, varvid både kvalitet och hållbarhet minskar. En tydlig kvalitetsförsämring är att gurkorna mognar i förtid, vilket visar sig genom att gurkorna blir gula och får en framskriden fröutveckling. Du kan undvika att gurkorna påverkas av etylen genom att förvara dem separat – och alltid i förpackning. En förpackning förhindrar inte bara att de påverkas av etylen utan också att de torkar ut.
 


 

Med ett vatteninnehåll på hela 97 % har gurkor hög avdunstning och det är därför avgörande för hållbarheten att de förvaras i tätslutande förpackningar

 

Kylskador

Gurkor bör inte förvaras i kylskåpet utan i en svalavdelning eller i ett svalskåp där temperaturen är högre. Vid låga temperaturer kan gurkor få köldskador i form av insjunkna fläckar och ett glasaktigt fruktkött. Ofta blir köldskadan riktigt tydlig först när gurkan tas ut från kylskåpet och inte läggs in igen. Förstörelsen så att säga accelererar. Efter bara några dagar i rumstemperatur börjar gurkan att ruttna.