Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Hallon

Bör ätas direkt – eller frysas

Hallon har en mycket begränsad hållbarhet. Bara ett dygn i rumstemperatur och ca tre i kylskåpet. Du bör därför äta upp dem snabbt – eller frysa ner dem.


Bevara C-vitaminer i frysen

Hallon innehåller mycket C-vitaminer, och eftersom frysning är den konserveringsmetod som bevarar C-vitaminer bäst är det en god idé att spara några av sommarens sunda bär i frysen. Efter sex månader i frysen är innehållet av C-vitamin som regel 70-100% av den ursprungliga mängden.
 

Frystips

I motsats till grönsaker som skall förvällas innan du fryser dem kräver bär inte mycket förarbete. Du kan dock ha stor glädje av att lösfrysa bären

 

lägg dem i ett lager i en aluminiumform eller på ett platt fat, täck med frysfolie och ställ dem i frysen

 

När de är genomfrysta förpackas de i fryspåsar och läggs tillbaka i frysen. På det sättet fryser de inte ihop i en klump. Lösfrysta hallon är dekorativa som garnering på tårtor o dyl. 
 

Frys in snabbt

De bästa frysresultaten uppnås vid snabb infrysning. När bären fryses in snabbt blir iskristallerna små och cellväggarna förstörs inte. Vid långsam infrysning kommer stora iskristaller att förstöra cellväggarna och hallonen förlorar fuktspänning och blir mjuka.