Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Jordgubbar

Jordgubbar mister C-vitaminer i kylskåpet - men bevarar dem i frysen

Jordgubbar smakar bäst, när de är nyplockade. Men de kan också förvaras i kylskåp - dock i högst ett dygn, rekommenderar GRAM 

 

Försök har visat, att även vid förvaring under optimala förhållanden - dvs. vid hög luftfuktighet och korrekt temperatur, mister bären både vikt och vitaminhalt Efter bara 2 dygn i kylskåpet mister bären 2,5% av sin vikt på grund av dunstning och ca 13% av C-vitaminhalten. .

 

C-vitaminer bevaras vid frysning

Jordgubbar kan med fördel frysas, därför att frysning är den konserveringsmetod som bäst bevarar både smak, färg och vitaminer, upplyser man hos GRAM. Efter 6 månader i frysen kommer halten av C-vitamin att vara mellan 70 och 100% av den ursprungliga mängden.
 

 

Frystips

Jordgubbarna rensas och sköljs före infrysningen. Skall de senare användas som tårtfyllning, kan de skäras i skivor och strös över med ca 1 dl socker pr kg. Bären kan också frysas hela - utan socker - om de skall användas till gröt. Slutligen kan de lösfrysas, så att de kan användas som "istärningar" eller som garnering på tårtor. Bären läggs i ett enda lager på brickor eller fat, täcks med frysfolie och ställs in i frysen. Så snart som de är helt frusna, packas de som vanligt. Genom denna metod fryser bären inte fast till ett block, utan ligger lösa i emballaget.