Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Kryddväxter

Använd dem med omtanke

Även om friska kryddväxter sköljs väl, kommer det alltid att finnas bakterier kvar på dem. Rätter, där persilja, dill eller andra kryddväxter tillsatts från början, dvs. de har kokats eller stekts med under längre tid, kan utan problem sparas till nästa dag - eller frysas ner och användas senare. Det är dock en förutsättning, att rätten kyls ned snabbt och förvaras i kylskåp. 

Iakttas detta tillvägagångssätt blir persiljan inte giftig vid återuppvärmning

Om man däremot önskar spara resterna av en rätt, där färsk persilja eller något annat grönt strötts över vid serveringen, måste den överblivna maten kokas igenom grundligt, innan den avkyls och sätts i kylskåpet.

Används kryddväxter i kalla rätter, t.ex. potatissallad, måste rätten ätas samma dag som den är lagad och förvaras i kylskåp till serveringen.
 

Frystips

I motsats till andra grönsaker får kryddväxter inte blancheras före infrysningen. Därför har de heller inte så lång hållbarhet. Om de sparas mera än 5-6 månader i frysen, får de en höaktig smak. Örterna sköljs, och de största stjälkarna plockas bort, innan de läggs i fryspåsar och fryses. När örterna skall användas, smulas de i påsen och upptinas direkt i rätten.