Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Matolja

Skall förvaras i kylskåpet, annars härsknar den

Det finns idag många olika typer av matolja. Några lämpar sig bäst för kalla marinader och dressingar, medan andra också kan användas varma, exempelvis att steka i. Gemensamt för alla typer av matolja är dock att de består av 100 % fett och därför lätt härsknar om du förvarar dem felaktigt. 

Olja skall förvaras mörkt och kyligt
GRAM rekommenderar att matolja förvaras överst i kylskåpsdörren, där det finns små, flyttbara trådkorgar med plats för flaskor i olika storlekar. Här är det varmare än i resten av kylskåpet men kallt nog att förlänga oljans hållbarhet.
 

Olivolja

Olivolja skiljer sig från de flesta andra oljor då den innehåller större mängder enkelomättade fettsyror. Det innebär att den inte härsknar lika fort som andra matoljor och inte heller kräver förvaring i kylskåp. Förvarar du olivolja i kylskåp riskerar du att den blir grumlig och trögflytande. Olivolja ändrar konsistens redan vid ca 2 °C, medan exempelvis raps- och solrosolja blir trögflytande först vid temperaturer under fryspunkten. Den förändrade konsistensen påverkar dock inte smaken eller hållbarheten och vid rumstemperatur återfår oljan sin vanliga konsistens.

Olivolja håller ungefär dubbelt så länge som andra oljor – även utanför kylskåpet! Det är dock viktigt att oljan står mörkt och kyligt samt att flaskan alltid är ordentligt försluten, då ljus och syre bryter ner fettsyrorna.