Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Mjölk

Måste förvaras kallt och hanteras varsamt

Mjölk måste förvaras kallt vid ca 5C. I kylskåpet är det kallast på de nedersta hyllorna - just ovanför grönsakslådorna - och i dörrens flaskhyllor.

 

Här kan färsk mjölk i oöppnat emballage hålla sig i 6-8 dagar
 Har emballaget öppnats, kan man emellertid inte säga något precist om hållbarheten. Det beror på hanteringen.
 

 

Längre hållbarhet

Mjölk och mjölkprodukter tål inte temperatursvängningar, t.ex. om de hela tiden tas ut och in av kylskåpet - eller står länge på bordet. GRAM rekommenderar, att mjölk eller grädde till kaffebordet hälls över i en gräddsnipa, så att hela kartongen inte behöver stå framme så länge. Och rester av mjölk bör inte hällas tillbaka i den färska mjölken.
 

 

Upptar lätt smak och lukt

Mjölk i öppet emballage upptar lätt smak och lukt från andra matvaror. Lägger man t.ex. citroner bredvid mjölken, kommer mjölken att smaka citron. GRAM rekommenderar därför, att mjölk och och starkt luktande matvaror förvaras var för sig.