Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Persikor

Skall förvaras kallt

De flesta "exotiska" frukter, som t.ex. bananer, ananas, citroner och grapefrukt mår bäst av att förvaras i ett svalutrymme där temperaturen är högre än i kylskåpet och där de inte riskerar att få köldskador. Persikor är ett undantag. De håller sig bäst på kylskåpets kallaste del, som är någon av de nedersta hyllorna. Här kan du förvara dem i en plastpåse. 


Plocka bort de mogna

Mogna persikor utsöndrar stora mängder etylen – en gas som kan förkorta hållbarheten för kringliggande frukter och grönsaker. Det har inte särskilt stor betydelse vid förvaring i kylskåp, då kölden minskar känsligheten för gasen. Däremot kan det orsaka problem utanför kylskåpet om du t.ex. förvarar persikor i en fruktskål tillsammans med bananer, som är mycket känsliga för etylen. Gasen gör att bananerna mognar snabbare och förkortar därmed hållbarheten. Persikor är själva mycket känsliga för etylen.

 

En övermogen persika i en fruktskål med persikor kan därför få de övriga att mogna snabbare än de annars skulle ha gjort.
 

Samma fenomen gäller för äpplen. De utsöndrar också mycket etylen och är själva känsliga för gasen. Ett övermoget äpple kan få de övriga att mogna på rekordtid. Därför skall mogna äpplen och persikor alltid plockas bort eller ätas först!