Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Potatis

Potatis skall förvaras mörkt och svalt

Potatis har normalt lång hållbarhet, men förvaras de för varmt eller för kallt blir de snabbt oätliga. 

 

Vid låga temperaturer omvandlas potatisens innehåll av stärkelse till socker och potatisarna blir söta

 

 Om de å andra sidan förvaras för varmt blir de mjuka, eftersom de torkar ut och börjar att gro. GRAM rekommenderar därför att potatis förvaras i kylskåpets grönsakslådor, som har perfekt temperatur. 
 

Potatis kan frysas

Potatis som man fryser in i en vanlig hemmafrys blir alltid grynig. Det beror på att det under infrysningen bildas stora iskristaller i potatisen, och detta sker oavsett hur stor infrysningskapacitet frysen har. Med industriellt infryst potatis är det annorlunda. Dessa fryses in lösa vid mycket låga temperaturer och mycket snabbt. Därför är industriellt infrusen potatis alltid bättre än den man fryser in själv.
 

 

Undvik de gröna

Potatisar skall förvaras mörkt. Om de utsätts för ljus (solljus eller konstgjort ljus), påskyndas grodden och bildandet av ämnet solanin, som är giftigt i stora mängder och kan ge magont och andra allvarliga förgiftningssymptom.
Gröna fläckar är ett tecken på att potatisen utsatts för ljus och att hela potatisen därmed kan innehålla stora mängder solanin. Då solanin inte förstörs vid kokning är det inte nog att skära bort det gröna – hela potatisen måste slängas!
Du kan undvika att potatisarna påverkas av ljus genom att lägga dem i en ljustät påse, t ex en brun papperspåse.