Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Salladen

Håll den krispig i kylskåpet

Det är stor skillnad på hur länge olika salladstyper håller sig färska i kylskåpet. Oavsett vilken salladstyp det gäller får du dock mest glädje av den om du förvarar den kallt och i hög luftfuktighet. Vi rekommenderar att sallad förvaras på de nedersta hyllorna i kylskåpet – precis ovanför grönsakslådorna, där det är som kallast. 
 

Høj luftfugtighed

Sallad består till 95 % av vatten och den behöver inte förlora mycket fukt innan den blir hängig

Du kan dock lätt förhindra detta genom att förvara salladen i en stängd plastpåse. Var dock uppmärksam på att plastpåsen skall vara riktigt stor, så att salladen inte förvaras för trångt och därmed utsätts för tryck. För att öka sprödheten kan du också skölja salladen och därefter lägga den lätt fuktig i förvaringsboxen.
 

Inte bredvid tomater

Även om sallad och tomater trivs bra tillsammans i salladsskålen, bör de inte förvaras tillsammans under längre tid. Mogna tomater utsöndrar etylen – en gas som sallad är mycket känslig för. Om sallad utsätts för etylen får den gula blad och besk smak. Dessutom bör tomater aldrig förvaras i kylskåp, där de riskerar att få kylskador och förlora smak. Tomater skall förvaras i ett svalutrymme, där temperaturen är högre än i kylskåpet – eller i en skål på köksbordet.