Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Tomater

Framhäv aromen i tomater - och undvik kylskador

Tomater tål inte längre tids förvaring vid låga temperaturer. De mognar dåligt, får ett glasartat utseende och blir smaklösa. Man riskerar att de får kylskador. 

Redan vid temperaturer under 6C får tomaterna skador i form av mjuka, insjunkna fläckar

För att få största möjliga glädje av tomaterna rekommenderar GRAM därför, att de förvaras i kylskåpets grönsakslådor, där det är varmast - eller i svalavdelning/svalskåp, där temperaturen är över 8C.
Andra exotiska grönsaker och frukter, som t.ex. auberginer, squash, bananer och citroner får också lätt kylskador. På många frukter visar kylskadorna sig som missfärgning samt uttorkning av fruktköttet.

 

Förvaras separat

Tomater bör förvaras separat. Liksom äpplen avsöndrar de etylen, som påverkar kringliggande frukter och grönsaker, så att de mognar för tidigt.
 

 

Tomater kan frysas

Tomater är lämpade att frysa ner utan föregående blanchering. Man kan frysa dem hela och flå dem, när de är frusna, eller man kan kan flå dem, innan de fryses. Tomaterna kan med fördel göras till puré, innan de fryses.