Information om bruk av cookies

Denna hemsida använder sig av cookies. Cookies är nödvändiga för att hemsidan ska fungera, men ger även information gällande hur du använder vår hemsida så att vi kan förbättra den både för dig och för andra. Cookies på denna hemsida används primärt för att mäta trafik och för att optimera sidans innehåll.
Läs mer om våra cookies och hur du raderar dem härr

SE

Vitlök

Håller sig dubbelt så länge i kylskåpet

En vitlöksfläta kan vara mycket dekorativ i köket, men efter 3-4 veckor kommer lökarna att ha börjat gro och vara uttorkade. 
 

 

Det är bättre att köpa 2-3 vitlökar och förvara dem i kylskåpetHär håller sig lökarna mer än dubbelt så lång tid som i rumstemperatur.
 

Luktar inte i kylskåp

Du behöver inte vara orolig för att hela kylskåpet skall lukta vitlök, de svavelhaltiga, eteriska oljor som ger den karakteristiska vitlöksdoften utsöndras inte från färska lökar. Det är först när du skär sönder eller pressar löken som de börjar lukta.

För att undgå att de små vitlöksklyftorna kommer bort i kylskåpet rekommenderar vi att de förvaras i en av skåpets multiboxar, som både kan ställas på hyllorna och hängas i dörren. Observera dock att vitlök inte tål fukt. Bildas det kondens i boxen finns det risk för att lökarna börjar mögla och gro. Oro för dålig andedräktMånga undviker vitlök därför att de är rädda att andedräkten skall dofta vitlök. Det är synd, för vitlök är både sunt och gott. Du får enkelt bort den värsta lukten genom att tugga på en kaffeböna eller lite färsk persilja.
 

Ta bort grodden

Vitlök som gror har en skarp och dominerande smak, men du kan mildra den genom att ta bort grodden i mitten av klyftan.