Sökresultat

Produkte

Grupper

Sökningen gav inget resultat

Upp

Min kyl/frys låter

Olika driftsljud kan uppstå från kylen/frysen. Vissa är helt naturliga.

Kompressorljud

Kompressorns ljud, som kan höras som ett surrande ljud, eller som hos vissa kompressorer, ett mycket svagt men högfrekvent ljud, är naturligt och kan inte betraktas som fel på kompressorn.

Skramlande ljud

Skramlande ljud kan uppstå när rören på baksidan av skåpet sitter för nära och vibrerar mot varandra. Detta kan mycket väl ha hänt under transporten och är enkelt att åtgärda.  Rören kan försiktig, böjas/tryckas bort från varandra.

Om skåpet inte är ordentligt justerat på alla fyra fötter, eller inte står plant kan det vibrera. Och dessa vibrationer kan sprida sig till köksskåpet och eventuellt till bakväggen.

Se till att botten/underlaget är stabilt och att kylen/frysen står plant.

Vätskeljud

En tredje sak är vätskeljud. Till skillnad från kylmedel som användes förr i tiden, som inte lät mycket (freon, etc.), låter dagens godkända och miljövänliga kylmedel mer. Dessa vätskeljud kan låta på många sätt. Till exempel, som havets brusande vågor, små visselpipor, porlande i rören, kattjamar, etc. Det som händer i ett kylsystem är att kylvätskan kokar. Och precis som när man kokar en gryta med vatten, bubblar och kokar denna vätska. I kylskåpet sker detta inuti ett hermetiskt slutet system.

I vissa fall kan också knäppande ljud och små smällar höras. Dessa kommer vanligtvis strax efter att kompressorn går igång eller stannar och beror på kylrören som ger sig. Alla dessa olika ljud är naturliga och ska inte uppfattas som ett fel.

Gurglande/bubblande ljud

Om kylskåpet kommer med ett gurglande ljud när dörren stängs beror det på att skåpet skapar undertryck och tryckutjämnar vakuumet genom dräneringshålet, som leds ner i skålen ovanpå kompressorn. Antingen är denna slang under vatten och trycket utjämnas som en vattenpipa, eller så är slangen med backventil, över kompressorn igensatt så att den inte kan suga den fuktiga luften tillbaka in i kylskåpet. Om slangen är under vatten kan skålen tömmas eller slangen höjas upp ovanför vattenytan.  Beror det på backventilen måste den rengöras.

Behöver du ytterliggare hjälp?

Fick du inget svar på din fråga? Då finns det mycket mer hjälp att få:

Alla vanliga frågor och svar om kylskåp och frysar

Hitta bruksanvisningen

Kontakta oss via kontaktformuläret

Disclaimer

All rådgivning och vägledning på GRAM:s hemsida används på egen risk. Om du har det minsta tvivel om din produkt, hjälper vi dig gärna.